Webbans första inträde på FB-R

Bredångers Jaktskyttebana, Ångermanland

En morgon i mitten av juni, i nådens år 2023, blev mitt första besök på ett FB-R en realitet. Jag hade inte tänkt skriva något här på hemsidan om mina upplevelser men jag blev så förtjust över arrangemanget, så det får bli några rader trots allt. Framför allt blev man imponerad av proffsigheten runt det hela, samt servicenivån och den trevliga atmosfär som rådde.

FB-R är ingen tävling, långt därifrån, det är en beskrivning av hur hunden svarar på de stimuli som serveras den för att locka fram reaktioner. Ingenting är rätt eller fel, bara ett synliggörande. På så sätt kan ägaren få reda på vad hundens reaktioner passar om man vill syssla med ett specifikt användningsområde

Pigge tyckte det hela var enormt roligt, han skulle kunna ställa upp på detta varenda dag om det hängde på honom. Dock beskrivs hunden bara en enda gång under sitt liv och helst när den är ung och inte har så stor livserfarenhet ännu. Resultatet är officiellt, d v s registreras hos SKK.

Momenten
Jag beskriver inte momenten i detalj, det kan locka fram lusten att träna hos de som läser här och att träna inför FB-R är ingen bra idé alls, det ska ju vara spontana upplevelser hos hunden.

Men i stort handlar det om apportering av dummies av olika format och även av fågel. Sök och att ta för sig av marken, är ett annat moment. Här trodde jag att Pigge skulle springa över till nästa socken men till slut höll han sig innanför den osynliga gräns som utgjordes av funktionärens vandringar. Det ska tilläggas att de dummies som kastats ut i förväg var upplockade igen innan hunden fick söka.

En intressant apport var en lååång 5-delad dummy. Det kan tyckas vara lite bökigt att apportera en sådan tingest men det brukar gå bra och gjorde så här också.

En dummy som var inlåst i en liten transbortbur, vållade vissa problem och Pigge fick hjälp att komma åt den. Han försökte dock att nå den men utan framgång och testet här var ju att se hur han skulle göra. Jag hörde att det fanns hundar som gjort sönder buren för att nå föremålet men Pigge är artig och ville inte göra åverkan.

Sista momentet var skott och det ekade i skogen. Därför vände sig Pigge om och tittade bakåt men satt stilla och lugn. Skott kan man välja bort om man vill, Pigge hade dock hört skott förr så det var inga problem för oss.

En trevlig dag var över, man åkte hem med en nöjd men lite trött hund (varmt väder!) samt en stor rosett där det stod att man deltagit på FB-R. Dotter Jessica var med mig och hon fotograferade för Labradorens räkning och  ämnar skriva om Pigges upplevelse där. Jag kan bara hoppas att det blir många som kommer att upptäcka FB-R. Det är få labradorer som deltar, jämfört med flera andra retrieverraser. Det måste bli en ändring på det, tycker jag, då ju vår ras är den största av alla i landet.


Text Webban (Marita Björling)
Foto Gurkan (Jessica Björling Brännlund)

Mycket duktiga och serviceinriktade funktionärer - i mitten beskrivaren Anna Holter, testledaren Anna Backe till vänster och kastaren Annica Jonsson till höger.

En rolig och väldigt lång femdelad dummy, på väg in till matte.

... och hur i all sin dar ska man få tag på dummyn därinne?

Äntligen en riktig apport!