Det finns åtta spanielraser.

Det finns åtta "äkta" spanielraser. Sedan finns det andra hundraser som har ordet spaniel i sitt rasnamn (troligen korsningsavel för många år sedan) men som inte alls tillhör SSRK - t ex Cavalier King Charles spaniel, King Charles spaniel, Tibetansk spaniel etc.

Våra åtta spanielraser är Engelsk cockerspaniel, Amerikansk cockerspaniel, Engelsk springerspaniel, Welsh springerspaniel, Field spaniel, Clumber spaniel, Sussex spaniel samt Irländsk vattenspaniel (IWS).

De två sista raserna i uppräkningen ovan, har ingen hemsida (ingen rasklubb) så länken går till en beskrivning av resp ras på SKKs sida. Numerärt små raser har inte den stora mänskliga tillströmningen som behövs för att vidmakthålla en rasklubb.

Engelsk cocker och engelsk springer har jaktvarianter som utvecklats i Storbritannien och sedan 70-80-talet även här i landet. Dessa två varianter
har en intresseklubb, associerad med SSRK som heter Jaktspaniel i Sverige och förkortas JiS.

Kurser och utbildning
Har du en spaniel och vill jobba med den, så finns nästan inga begränsningar på vad du kan välja för område. Spanieln, liksom retrievern, räknas som en lättlärd ras men naturligtvis lär den sig felen lika lätt som det korrekta. Därför bra om du genomgår kurser med den, alltifrån valpkurs upp till den specialitet som du är intresserad av.

Inom SSRK kan du välja specialiteterna jaktprov och/eller viltspårprov. Ofta börjar man sin bana med viltspår och upptäcker hur roligt både hund och man själv tycker det är att få vara ute i markerna och jobba tillsammans. Steget blir därmed inte så långt till att pröva på apportering av dummies och därefter vilt.

Samarbete A och O
Naturligtvis behöver en spaniel vara lyhörd för sin förares signaler och önskemål, för att fungera i "skarpt läge" som eftersök och jakt. Därför är det bra om man kan genomgå en dressyrkurs där man får lära sig hur samspelet hund-förare ska gå till. Troligtvis har man redan fått tips och goda råd av uppfödaren när man hämtade valpen eller kanske har tränat tillsammans med denne. Då vet man också att en visselpipa bör införskaffas och användas.

I Västernorrland
är det hos sektionerna som hundägarkurserna sker. Ibland erbjuds medlemmarna kurs för speciellt inbjuden instruktör och ibland till och med internatläger, där man övernattar och äter mat samt tränar. Det är en 100% social sammankomst och något som är riktigt roligt och uppskattat.

En något ovanlig spanielras - Irländsk vattenspaniel (IWS). Karaktäristisk är den krulliga pälsen men också att den kan deltaga på både spaniel- och retrieverjaktprov.

En vanligare spanielvariant, åtminstone i jaktmarkerna. Det är en Springerspaniel av jakttyp. Mycket trevlig rasvariant men som måste få jobba för att bli harmonisk.